Primele cărți pentru bebeluși

IMG_0243

Când ne-am apucat noi să luăm primele cărți, pe la 3-4 luni parcă, nu prea aveam habar  ce fel de cărți sunt potrivite și, mai ales, rezistente pentru un bebeluș.

Acum, după aproape 3 ani, cam astea ar fi recomandările mele când alegeți primele cărți:

  1. Alegeți cărți cu pagini și coperți cartonate pentru că abia după 2 ani scade riscul ruperii foilor. Eu am insistat destul de mult pe explicat cât de valoroase sunt cărțile și cum trebuie să avem grijă de ele, dar curiozitatea lor este mult mai mare.
  2. Mizați pe imagini viu colorate și povești cu fraze scurte
  3. O carte cu sunete va fi întotdeauna o atracție pentru cei mici și vă ușurează și rolul de povestitor.

Și câteva recomandări mai explicite de cărți din experiența noastră:

  • Primele animale – cartea mea vorbitoare, de la Editura Girasol. O alegere foarte bună și rezistentă, încă o mai avem chiar dacă s-a desprins partea cu sunete. A fost folosită aproape intensiv aș zice de la vârsta de 6 luni pînă la 2 ani, cu schimbări de roluri. Mai întâi îi schimbam noi diferitele cartoline cu animale și apăsam ca să scoată sunete, apoi a început să îi placă să apese el (vă imaginați chicotelile și amuzamentul), să facem corelări între imagini și sunete (noi apăsam un animal, el trebuia să îl găsească în carte sau invers), iar în final pur și simplu apăsa că îi plăceau sunetele. Din păcate văd că nu se mai găsește cartea aceasta pe stoc, dar sunt altele pe același model: primele cuvinte, primele mașini etc
  • Povești minunate, tot de la Editura Girasol, o colecție cu cele mai cunoscute povești repovestite: Frumoașa și Bestia, Aladdin, Cartea Junglei, Fetița blondă și ursulețul. Aici nu am făcut o alegere prea bună din două motive: carte cu pagini subțiri care între 1 an și 1 an și jumătate au cam fost smulse și niște probleme de gramatică (dezacorduri, propoziții incoerente) – nu erau foarte multe, dar mi se pare foarte important să îi vorbești corect gramatical copilului și e riscul ca citind să nu îți dai seama din prima că ceva nu e în regulă. Pentru copil însă cartea a fost una care i-a plăcut și chiar și acum mai revenim din când în când la unele povești de acolo, cele care au mai rămas întregi. Surprinzător poate pentru un băiat i-a plăcut Frumoasa și bestia. Cartea încă se mai găsește pe diferitele site-uri și posibil și în librării. http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/povesti-povestiri/povesti-minunate-171987.html

http://www.libris.ro/prima-mea-biblioteca-povesti-minunate-GIR973-1926-65-0–p319231.html

  • O carte cu Moș Crăciun în formă de casă – rezistentă, chiar în 2 ani de zile paginile au devenit povești separate, iar acum au dispărut cu totul, probabil pe la coșul de gunoi. La 5 luni și jumătate, cât avea la primul Crăciun, probabil îi plăcea că era colorată și cu o formă interesantă și cu toate paginile acelea care se suprapuneau, la 1 an și jumătate voia să știe ce e în fiecare imagine, iar la 2 ani și jumătate nu prea a mai băgat-o în seamă.
  • Ferma, o colecție de povestioare cu animale de prin curte. Nici aceasta nu mai e intactă, adică a supraviețuit din ea doar ce se vede, așa că nu pot pune un link.

 

 

2 gânduri despre „Primele cărți pentru bebeluși

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s