Cum adormim copiii citindu-le?

Multă lume e mirată când le povestesc că noi adormim în fiecare seară cu povești, iar ora e undeva 21.30-22.00 (dimineața trezirea e undeva între 7-7.30 în timpul săptămânii, la fel și în week-end, doar să am mare noroc să fie 8.30 ceasul duminică). Nu știu dacă pur și simplu sunt o norocoasă sau contează ce ritual ne-am făcut. Știu că ați auzit și citit de n ori cât de importantă este asta cu ritualul la copiii mici, nu dau eu verdicte dacă asta e important sau contează altceva, dar noi am făcut cam așa.

Până la doi ani am alăptat (renunțarea a fost un proces relativ ușor pentru el și mai greu pentru mine, vedeți în continuare de ce). Așa că adormitul însemna mers în dormitor, citit ceva, pus la sân și acolo adormea. Cam asta a fost cel puțin de pe la 6 luni, recunosc că nici nu prea îmi amintesc mare lucru din primele luni. Chestia asta era destul de simplă și procedura dura undeva la jumătate de oră de obicei, deși au fost și situații (erupții dentare, puseuri) în care mă ținea și mai bine de o oră, deși el adormise de mult, dar încă mai sugea. Oricum per total era aproape piece of cake.

După renunțat la alăptat am rămas doar cu cititul, iar procedura e cam așa: la 19.45 începe pe Nick jr Blaze și apoi Patrula cățelușilor și ne mutăm așa în dormitor (da, e groaznic, se uită la televizor). Avem aproximativ 45 de minute de desene și apoi închidem televizorul (da, el zice să îl închidem, nu se lasă cu urlete, știe programul), stingem lumina și aprindem lanterna la telefon (cred că ar merge și o veioză ceva, dar nu avem una adecvată pentru dormitor, iar lanterna de la telefon dă o lumină nici prea slabă nici prea puternică, just perfect). Și apoi alegem cărțile. Uneori e un proces simplu, el zice vreau cartea aia pe care ajungem să o citim de zece ori la rând, alteori, din ce în ce mai des de când avem foarte multe cărți, răsturnăm cărți prin pat, trecem de la una la alta, își mai amintește că mai e o carte în bibliotecă și trebuie să o aduc și pe aia, deși avem deja 20 lângă pat. În general avem lângă pat cam 10-15 cărți, cele care știu că îi plac în momentul acela. Tot procesul durează cam o ora, o oră și jumătate (în cazuri excepționale și două ore și jumătate, dacă mai vrea și apă și o gustare și un cățel de pluș, o mașinuță etc).IMG_0267

2 gânduri despre „Cum adormim copiii citindu-le?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s