Cărțile cu animale – preferatele copiilor mici

Vă spuneam într-un post anterior că una din primele noastre cărți a fost despre animalele la Fermă și a avut un mare succes, fiind citită regulat timp de mai bine de un an. O altă carte cu animale, însă cumva dintr-o altă categorie pentru că povestea e una neverosimilă, este ”Zgâmboi, ce cotoi”, reeditată acum sub titlul ”Spat, un cotoi ca un zgâmboi”. Eu una nici nu știam ce înseamnă zgâmboi înainte de această carte și, dacă mai sunteți ca mine, aflați că e echivalentul pentru ”Copil mic, puști, pici”.

IMG_0253

Am luat cartea asta de la Cluj când eram plecată câteva zile fără Alex și voiam să îi aduc ceva la întoarcere. Cartea am ales-o că mi-a plăcut poza de pe prima pagină și părea atractivă pentru copii datorită frazelor răsfirate și ilustrațiilor generoase pe fiecare pagină. Alături de ea am luat una foarte recomandată: ”Iepurașul care voia să adoarmă”, despre care promit o postare separată, însă care nu a avut același succes.

Povestea pe scurt este despre motănelul Zgâmboi care trebuie să meargă la școală în prima zi și e speriat așa că îl ia pe prietenul lui șoricelul Seymour să îi țină companie. Bineînțeles însă un șoricel la Școala Pisicească va provoca haos, însă totul se termină cu bine și Zgâmboi îi împacă pe colegii lui cu șoricelul, iar a doua zi e nerăbdător să meargă la școală. Mie cel mai mult mi-a plăcut partea în care Zgâmboi contestă autoritatea învățătoarei care afirmase că pisicile mănâncă șoricei și îi tot cere explicații, iar aceasta ajunge să îi răspundă sec ”pentru că așa spun eu”, dar el nu se lasă și în cele din urmă se ia o pauză. Cred că e foarte importantă partea asta, să îi învățăm pe copii să pună întrebări, să ceară explicații, nu să accepte afirmații ca indiscutabile doar prin prisma autorității celui  care le emite. Da, se poate ajunge și în extreme și să respingă orice fel de autoritate, dar ține de noi să le explicăm diferențele și să le oferim modele corecte.

IMG_0254

Așadar, când vorbim despre cărți pentru copii nu veți da niciodată greș cu una despre animale, mai ales când avem și ilustrații pe măsură. Noi pe aceasta o citim de pe la 1 an și 8 luni și revenim periodic la ea, mai ales de când avem un motănel în familie cu o personalitate la fel de puternică precum Zgâmboi.

3 gânduri despre „Cărțile cu animale – preferatele copiilor mici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s