Cum creștem cetățeni responsabili și care e rolul unei simulări politice pentru copii?

Sâmbătă am participat pentru prima dată la #DigitalParentsTalks, școala de blogging pentru părinți organizată de Parenting PR. Printre toate lucrurile pe care le-am învățat acolo, am rămas marcată și de obiectivul ambițios enunțat de Ana Nicolescu la început: ”să schimbăm mentalități și legi”. Una dintre mentalitățile foarte răspândite, nu doar în România, este că politica este malefică, iar implicarea politică nu are niciun rost. Eu cred însă că noi, ca părinți, avem o datorie nu doar să ne implicăm civic pentru a le oferi copiilor noștri șansa să se dezvolte la ei în țară, ci și să îi educăm astfel încât să devină cetățeni responsabili, activi în viața cetății.

O metodă educațională foarte utilizată în țările mai dezvoltate este cea a simulărilor politice, adică punerea copiilor în situații ipotetice unde trebuie să rezolve diferite probleme cu instrumentele oferite de anumite instituții: parlamente, primării, guverne, Organizația Națiunilor Unite șamd. World Peace Game duce acest tip de simulări la un alt nivel, scopul fiind nu doar replicarea unor situații politice, ci însăși educarea copiilor în spiritul unor valori și principii precum toleranța, empatia, munca în echipă, gândirea critică. Mai multe detalii despre desfășurarea jocului găsiți aici. Săptămâna viitoare, elevii și profesorii de la Verita School vor avea șansa să participe la acest joc. Eu sper că și anii următori va fi reluat, iar la un moment dat și Alexandru al meu va putea participa.

Inițiatorul acestui joc, John Hunter, va prezenta metoda sa și viziunea lui despre educație într-o conferință premergătoare simulării de la Verita School. Conferința va avea loc marți, 26 septembrie, de la ora 17.00 în București la Hotelul Sheraton (zona Piața Romană – bd. Dacia). Eu din păcate nu voi putea ajunge, însă voi vă puteți înscrie aici și beneficiați de un discount de 40% din prețul de 99 lei, dacă puneți codul VIS260917JHBLOG40. 

program conferinta john hunter

Spre rușinea mea nu știam de John Hunter sau de World Peace Game înainte să citesc la Bogdana Dobre și la Ana Nicolescu. După ce m-am mai documentat și l-am ascultat mi-am dat seama însă că avem nevoie de mai multe astfel de evenimente și în România. Ne tot plângem de sistemul educațional, de rolul nefast al politicienilor, însă uităm că fiecare din noi poate face mai mult.

2 gânduri despre „Cum creștem cetățeni responsabili și care e rolul unei simulări politice pentru copii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s