Cărți pentru copii cu greșeli gramaticale – campanie pentru #cărțicorecte

Vineri am ajuns cu Alexandru la cumpărături și bineînțeles că nu am scăpat fără câteva cadouri. Și-a ales printre altele o carte nouă, ”Orașul Avioanelor”, atras bineînțeles de avioanele de pe copertă. Din punct de vedere al formei nimic de obiectat: ilustrații frumoase, text răsfirat, hârtie bună. Problemele apar când te apuci să citești însă și vezi că nu e pagină fără cel puțin mai multe greșeli gramaticale.

Cartea ”Orasul Avioanelor” coperta fata
Cartea ”Orasul Avioanelor” coperta fata
Cartea ”Orasul Avioanelor” coperta spate
Cartea ”Orasul Avioanelor” Coperta spate

Am mai scris acum ceva timp că ne-am mai confruntat cu problema aceasta a cărților cu povești în limba română care au greșeli gramaticale. Poate e și asta o explicație a tot mai des întâlnitelor probleme de exprimare ale copiilor și tinerilor (vorbește ”baba” din mine”).

Revenind la cartea de față am stat să caut ce editură e aceasta pentru a ști să mă feresc pe viitor de achiziții păguboase. Și așa am găsit și explicația. Dacă intrați aici, pe site-ul oficial al editurii, veți vedea că ei sunt de fapt din Polonia și probabil lucrează cu niște traducători de română part-time, fără o corectură serioasă și riguroasă. Aveți în poze și câteva exemple de greșeli, luate la întâmplare cu telefonul în timp ce îi citeam lui Alexandru (da, din păcate chiar îi place cartea și cred că o să ajung să modific cu pixul pe ea ca nu cumva să mă ia valul și să citesc versiunea greșită de acolo):

 • ”Din fericire s-a ales cu doar nasul spart”. Corect ar fi fost: ”Din fericire s-a ales doar cu nasul spart”
 • ”De atunci a avut grijă de el, și în plus a învățat foarte bine, pentru a ajunge un avion de salvare și să poată ajuta pe alții”. Corect ar fi fost: ”De atunci a avut grijă de el și, în plus, a învățat foarte bine pentru a ajunge un avion de salvare și a-i putea ajuta pe alții”.
 • despre virgule puse aiurea nici nu mai deschid discuția ca sunt cred că în fiecare propoziție. Plus ”i”-uri puse unde nu trebuie sau lipsă acolo unde trebuie

Eu cred că editurile care pun la vânzare cărți pentru copii au o responsabilitate foarte mare în a le forma acestora limbajul. Ori dacă pe piață găsim astfel de cărți, la prețuri deloc mici, cu greșeli gramaticale flagrante, dar atrăgătoare prin ilustrații, părinții rămân singurii care pot contracara. Așadar mi-am propus să semnalez de fiecare dată când văd la raft astfel de cărți cu greșeli gramaticale, sper să fiu mai vigilentă și să nu le aduc și acasă. Și voi dacă aveți astfel de exemple vă încurajez să le faceți publice că poate așa reușim să mai curățăm rafturile și să avem #cărțicorecte pentru copiii noștri.

 

8 gânduri despre „Cărți pentru copii cu greșeli gramaticale – campanie pentru #cărțicorecte

 1. Şi eu am cărţi cu greşeli. Pe unele le mai trec cu vederea dacă totuşi cartea e ok în rest. Am o carte pentru bebeluşi, de exemplu, unde la poza cu cocoş e o găină :)))) dar cartea e aşa simpatică în rest şi lui bebe îi place, aşa că n-aş desfiinţa-o. Multe greşeli găsesc mai degrabă la romane, unde redactarea e slabă sau lipseşte cu desăvârşire. În plus eu mai am un defect profesional – urmăresc şi greşelile de traducere.

  Apreciază

  1. Da, acolo unde greselile sunt reduse ca numar si poate fara intentie, e mai usor sa treci peste. Cand insa ai la fiecare propozitie si greseli flagrante de tipul dezacordurilor subiect – predicat sau formei corecte de plural, nu cred ca trebuie lasate netaxate. Asa o virgula sau niste poze incurcate nu ma oripileaza nici pe mine

   Apreciază

 2. Vai de capul meu! nu am găsit până acum, eu oricum nu citesc rând cu rând, inventez de multe ori. Mândra nu are răbdare la texte lungi și de cele mai multe ori nici nu citesc povestea, povestim pe marginea imaginilor. Ia să le purec mai bine.

  Apreciază

  1. Ce norocoasa esti cu un asa talent de povestitoare. Eu sunt dependenta de cartile astea si am noroc ca Alexandru mi-a mostenit pasiunea pentru citit, dar nici el nu e fan texte lungi. Acum oricum prefera cartile care imbina si poveste si activitati gen stickere, quizzuri

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s