De ce vreau să cresc un băiat feminist și cum fac asta

Eu mă încăpâțânez să promovez în continuare termenul de ”feminist/feministă”, deși el în spațiul public este văzut mai degrabă cu o conotație peiorativă. Cursurile din facultate cu doamna Mihaela Miroiu, lecturile și experiența personală și profesională m-au format însă ca susținătoare a drepturilor și intereselor femeilor. Am din fericire un partener de viață cu aceeași viziune, așa că vrem ca ea să se reflecte și în educația lui Alexandru. De ce vrem să creștem un băiat feminist? Pentru că o schimbare a mentalităților patriarhale, dominante în România, înseamnă nu doar femei care își conștientizează drepturile și care se luptă pentru ele, ci și bărbați care acordă un tratament egal femeilor, care văd femeile ca partenere.

Despre gender neutral parenting

Pentru cei/cele care citiți acest articol și nu sunteți familiari cu acest concept, el înseamnă pe scurt o educație în care copiilor nu le sunt prezentate diferite roluri alocate în funcție de gen de tipul ”plângi ca o fetiță”, ”doar băieții se joacă cu mașinuțe”, ”rozul e pentru fetițe/albastrul pentru băieți”. Astea sunt câteva exemple superficiale, dar o astfel de educație înseamnă conștientizarea că femeile și bărbații au aceleași capacități intelectuale, pot îndeplini aceleași roluri profesionale, sunt parteneri egali. Subiectul e destul de controversat, însă vă recomand două articole foarte bune care demontează cele mai comune mituri:  Should You Raise a Gender-neutral Baby? și 5 Myths About Gender Neutral Parenting.

Cum creștem un băiat feminist?

Nu foarte ușor, pentru că pe lângă influența noastră de acasă, el vine în contact cu influențe de la grădiniță, parc, spații publice unde gender neutrality parenting nu e tocmai un concept cunoscut sau acceptat. Iată câteva din metodele noastre:

  • citim cărți cu personaje feminine puternice: doamna Boot din ”Farmyard Tales”, doamna Frizzle din ”Autobuzul magic
  • ne uităm la desene animate cu personaje feminine în prim-plan: Mulan, Rapunzel – O poveste încâlcită, Shimmer&Shine. Da, personajele feminine din desene animate au încă probleme cu independența față de bărbați, dar sunt progrese și pe frontul acesta
  • în familia noastră nu există roluri exclusiviste: facem toți curățenie, spălăm vasele, ducem gunoiul, gătim împreună
  • îl corectăm atunci când vine cu afirmații prinse din zbor de tipul ”fetele nu pot să se joace cu mașini” și îi explicăm ori de câte ori putem egalitatea fete-băieți
  • nu ne uităm la culorile hainelor pe principiul ”asta e de fete, asta e de băieți”. Așa se face că avem roșu, roz, galben prin garderobă și sunt unele din cele mai căutate haine.
  • nu îl tundem. Aici glumesc de fapt că e alegerea lui pe care noi tot încercăm să o schimbăm. Oricum combinația păr lung, creț și haine colorate roz-roșu e garantat că va face oamenii să ne spună ”vai, dar ce fetiță drăguță”. Acum dacă vă uitați la poza articolului câți ați indica un băiat acolo? (NB mașina era parcată și motorul oprit la momentul pozei)

Eu sper că suntem din ce în ce mai mulți părinți care își cresc astfel copiii și poate așa peste 20 de ani nu vom mai fi pe primele locuri la violența în familie, sarcini la adolescente sau avorturi. Pentru că toate aceste traume ale fetelor și femeilor pot fi prevenite dacă educăm băieți feminiști.

5 gânduri despre „De ce vreau să cresc un băiat feminist și cum fac asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s