Cars 2 – Carte cu sunete despre mașini și prietenii

Dacă în articolul precedent vă povesteam despre gender neutral parenting să nu vă imaginați acum că lui Alexandru nu îi plac mașinile sau se uită doar la desene animate cu prințese. La începutul anului, într-o scurtă vacanță la Atena, am ajuns și într-o librărie. Nu erau foarte multe opțiuni de cărți în engleză, dar Alexandru a ales-o pe cea care sigur nu încăpea în bagajul de mână: Disney Pixar Cars 2 Play-a-Sound Book.

Rezumatul cărții

Așa cum îi spune și titlul, cartea e o adaptare după filmul omonim, cu aventurile lui Lightning (Fulger) McQueen și Mater (Bucșă). Pentru cei care nu au văzut filmul și nu au citit cartea, Cars 2 e despre participarea lui Lightning alături de mașini de curse din toată lumea la World Grand Prix, un campionat finanțat de combustibilul ecologic Allinol. Există însă un complot pus la cale ca acest combustibil ecologic să fie discreditat și în fiecare etapă de campionat mai multe mașini sunt avariate. Lightning l-a luat în echipa sa și pe Mater, dar acesta provoacă numai încurcături după ce intervine fără să vrea în conflictul dintre un agent secret american și mașinile – rebuturi aflate sub conducerea profesorului Z. Mater vrea să se întoarcă în Valea Radiator după ce Lightning îl acuză că din cauza lui a pierdut prima cursă, însă este urmărit de mașinile-rebut și îl salvează agenții secreți britanici Finn McMissile și Holley Shiftwell. În echipă cu cei doi agenți secreți britanici, Mater merge pe urmele celui care provoacă distrugerea mașinilor. Toți 3 sunt capturați, însă Mater reușește să evadeze pentru a-l avertiza pe Lightning că urmează să fie aruncat în aer. Finn și Holley își dau însă seama că de fapt bomba pentru Lightning era asupra lui Mater și acesta fusese intenționat lăsat să evadeze. Mater încearcă să scape de Lightning pentru a nu exploda bomba, însă acesta vrea să își ceară scuze că nu l-a acceptat așa cum e el și i-a cerut să se schimbe. Tot Mater este însă cel care își dă seama cine este adevăratul creier al operațiunii: Sir Miles Axelrod, cel care finanța World Grand Prix prin combustibilul ecologic, dar care voia de fapt să compromită pentru totdeauna ideea de combustibil ecologic pentru a maximiza profitul din zăcămintele petroliere pe care le avea. Mater este făcut cavaler de Regina Angliei, dar îi refuză pe Finn și Holley care îi propun să li se alăture într-o nouă misiune.

Plusuri și minusuri ale cărții

Pe lângă povestea și imaginile cu mașini, atracția acestei cărți sunt sunetele care pot fi utilizate în diferite momente ale poveștii, conform indicațiilor din fiecare propoziție. Asta de fapt mi-a și plăcut mie cel mai mult, spre deosebire de alte cărți cu sunete sunt foarte bine indicate momentele când pot fi utilizate butoanele respective astfel încât să potențeze povestea și să ajute povestitorul. Marele minus al cărții este dimensiunea pentru că nu încape nici într-o geantă de scutece, nici în Trunki și e și greu de ținut în pat, seara.

Din punct de vedere educațional, povestea ajută copiii să învețe ce înseamnă prietenia adevărată și cum ar trebui să ne purtăm față de cei care ne sunt prieteni. În plus e utilă și să deschidem discuția despre ecologie, cum putem să protejăm mediul înconjurător și de ce ar trebui să facem acest lucru.

Cartea și filmele

Eu voiam să văd de ceva timp filmele din seria Cars așa că s-a nimerit numai bine că lui Alexandru i-a plăcut atât de mult cartea. Am citit câteva săptămâni la rând cartea, în fiecare seară, dar a durat ceva timp până când ne-am apucat și de filme. Fiind încă destul de mic, nu credeam că o să aibă răbdare pentru lung-metraje, însă prin primăvară am avut o tentativă reușită și mi s-a îndeplinit și mie dorința. Între timp le-am văzut cred pe fiecare de vreo 7-8 ori și acum evaluez dacă ar merge să încercăm mersul la cinema pentru Cars 3. Mi-e un pic teamă însă de cum ar reacționa la sunetul foarte tare, la întunericul din sală și la reclamele de la început.

Voi de la ce vârstă ați mers cu copiii la cinema? Ce recomandări aveți pentru această activitate?

Un gând despre „Cars 2 – Carte cu sunete despre mașini și prietenii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s