Cum ne învățăm copiii să nu mintă?

Bineînțeles că nu cred că există om pe această planetă care să nu fi spus în viața lui nicio minciună. Eu personal mi-am mințit părinții în nenumărate rânduri și nu a fost tot timpul cea mai inspirată alegere pe care am făcut-o. Cred însă că e important în educația copiilor să conștientizeze pericolul pe care îl pot reprezenta minciunile și sunt diferite metode pentru a învăța copiii să nu mintă.

O fabulă pe care cred că o știe cam toată lumea și a cărei morală este legată de pericolul minciunilor este cea cu ”Băiatul care a strigat lupul”. Povestea e simplă și scurtă: un băiat care păștea oile, din plictiseală, coboară în sat și îi alertează pe săteni că a venit lupul și atacă oile. Sătenii urcă speriați, dar nu era niciun lup, iar băiatul se amuza copios. Același scenariu se mai repetă de 2 ori, cu din ce în ce mai puțini săteni care îl cred pe băiat. A patra oară însă chiar vine lupul, dar nimeni nu îl mai crede și urcă la el abia seara când deja oile ori erau mâncate de lup ori fugiseră speriate.

Noi avem varianta de la Usborne care e foarte bună și pentru copii care învață să citească și pentru a învăța engleza. Sunt puține cuvinte pe fiecare pagină, așa cum puteți vedea aici, și atunci e mai ușor de citit și tradus. Am găsit însă și o variantă în română, de la Editura Aramis și la un preț foarte bun. E o investiție mică, dar cu rezultate pe termen lung pentru a-i învăța pe copii să nu mintă.

Exemplul personal va conta foarte mult, așa că dacă îi cerem unui copil să nu mintă ar trebui să fim noi cu el sinceri. E o metodă educațională destul de răspândită din păcate cea cu recursul la diferite amenințări (vine polițistul, o să te rănești, o să răcești etc) pentru a constrânge copilul să facă ceva. Eu cred că prin această metodă deja sădești neîncrederea copilului în tine și va ajunge la rândul lui să te mintă cu diferite lucruri. Psihologul Costin Jelea explică foarte bine în acest articol cum astfel de amenințări fără acoperire reală practic pot influența negativ dezvoltarea emoțională a copilului:

Printr-o singura interdictie (nu ai voie sa spargi lemne si nici sa te invete/supravegheze cineva cu experienta) si prin alegerea celui mai grav deznodamant (dar putin probabil) parintele a trimis cel putin opt lovituri sub centura, adica in stima de sine a copilului, in imaginea de sine a lui si in relatia dintre ei….Peste cateva ore parintele striga: “pleaca din ploaie, treci in casa ca o sa racesti”. Copilul purta o haina cu gluga pe cap, afara era vreme de primavara si erau cateva picaturi, in niciun caz ploaie. Acestea sunt momentele in care parintele striga “lupul!”. Si asa el isi saboteaza imaginea de adult pe care o are in ochii copilului cu tot ce compune aceasta imagine: experienta de adult, autoritatea, increderea pe care copilul iar acorda-o, dar o s-o faca din ce in ce mai putin. Si apoi se ajunge usor in punctul in care parintele spune despre copil „nu stiu ce sa mai fac, nu ma mai asculta deloc!” si isi imagineaza ca psihologia poate sa vina cu o solutie magica care sa transforme in cateva ore un pattern format in ani si ani. Intr-un caz ca acesta ma astept ca un copil sa se deschida din ce in ce mai putin fata de parinte, sa nu mai valorizeze sfaturile si ideile parintelui, sa nu ii mai respecte cerintele firesti (si atunci cand le va respecta va fi doar din teama, nu din respect) si sa se revolte si in fata interdictiilor sanatoase (n-ai voie sa deschizi usa trenului).

Dacă vrem să învățăm copiii să nu mintă trebuie să facem și noi același lucru și să le citim cât mai des fabula cu Băiatul care a strigat lupul. La noi nu e printre cărțile obsedante, dar revenim la ea destul de des și chiar dacă lui Alexandru îi place să inventeze povești nu am avut, până acum, exemple de minciuni. Nu am nicio garanție că asta nu se va schimba și chiar aud nenumărate exemple în jurul meu la alți părinți, dar vreau să știu că atunci când va fi cazul voi avea la ce să mă raportez când vorbesc cu el.

Voi cum gestionați minciunile copiilor când aflați de ele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s