Prima vizită la dentist cu copilul

Eu am o relație nefericită cu dentiștii. O educație timpurie deficitară în domeniul igienei orale combinată cu o dependență de dulciuri au făcut ca în copilărie să fiu o abonată a dentiștilor, mai mult sau mai puțin pricepuți și în niciun caz blânzi. Așa că acum orice vizită la dentist mă îngrozește, în timp ce dantura mea ar avea clar nevoie de niște reparații capitale. Nu vreau însă să transmit frica mea și lui Alexandru așa că am insistat tot timpul pe importanța spălatului pe dinți, evitării anumitor alimente și rolul pozitiv al medicului stomatolog și al controalelor periodice. Miruna Ioani de la Și blondele gândesc are un articol foarte util pentru primii pași în igiena orală a bebelușilor și noi am încercat să respectăm cam tot ce e acolo. Prima vizită la dentist cu copilul trebuia la rândul său să fie o experiență veselă, relaxată pentru a nu avea traume pe termen lung.

Poveste ajutătoare pentru pregătirea primei vizite a copilului la stomatolog

De mare ajutor în etapele premergătoare primei vizite la dentist cu Alexandru mi-a fost și una din poveștile din cartea ”The Little Book of First Experiences” de la Usborne în care sunt detaliați toții pașii unei vizite la dentist de la făcut programare la curățat și plombat o carie și care sunt cele mai importante sfaturi de urmat pentru o dantură sănătoasă. Am citit povestea asta de câteva zeci de ori, timp de câteva luni și efectul ei s-a văzut în o mai mare deschidere către periaj și înțeles rolul diferitelor tipuri de alimente, dar și într-o așteptare cu plăcere a momentului primei vizite la stomatolog, pe care am căzut de acord că o vom avea după ce împlinește 3 ani.

Cum s-a desfășurat prima vizită la dentist

În primăvară Alexandru a mers cu colegii de la grădinița în vizită la Zâna Măseluță și trebuiau să facă fiecare și un control, însă el nu a fost de acord pentru că nu eram nici eu nici tatăl lui. Am vorbit atunci cu el că vom face însă o programare separat, doar noi. Așa că săptămâna trecută am mers la Dent Estet Kids, care au un program special pentru prima vizită la dentist: ”Happy visit”.

Înainte de a ajunge la cabinet am primit un e-mail cu un formular pe care să îl completez înainte cu datele copilului, părinților, istoric medical. Am fost sunată și am primit sms cu informațiile despre programare. Lucru foarte util atunci când ai multe pe cap. Numai că eu nu am citit cu atenție, așa că am greșit prima oară sediul la care trebuia să mergem. Bine măcar că sunt aproape unul de celălalt: pe strada Av. Petru Crețu și pe Mircea Zorileanu.

Ne-am dus la recepție cu formularul completat de acasă, apoi ne-am chinuit un pic să îl convingem pe Alexandru să stea la poza pentru fișa de acolo. Nu era o activitate planificată, așa că a fost reticent și probabil a ieșit o poză de profil. Tot reticență a fost și la pusul papuceilor sterili, dar tentația de a se juca acolo era prea mare așa că a acceptat.

Loc de joacă în interior la Dent Estet Kids
Loc de joacă în interior la Dent Estet Kids

Ne-am jucat câteva minute și apoi a venit doamna doctor să ne preia de la locul de joacă. Poate la alți copii asta e o variantă bună, dar pentru Alexandru care știa povestea că ești chemat înăuntrul cabinetului, nu a mers prea bine. Așa că până la urmă consultația s-a desfășurat într-o sală de acolo, nu într-un cabinet. Treptat însă și Alexandru s-a mai relaxat așa că doamna doctor a reușit să vadă dinții și să vorbim un pic despre cum sunt dinții acum și ce mai trebuie să facem.

Cele mai importante sfaturi au fost bineînțeles periajul de 2 ori pe zi, noi am cerut și o recomandare de periuță electrică pentru că i-a intrat în cap lui Alexandru că așa vrea, folosirea aței dentare, un gel aplicat la 3-4 zile, după periaj. Și bineînțeles alimentație corectă: cât mai puțin zahăr sau carbohidrați, cât mai multe legume și fructe. Am primit și o mapă cu toate aceste informații pentru a putea studia și discuta și acasă. Următorul consult ar trebui să fie peste 4-5 luni, când ar urma să vorbim mai în detaliu dacă ar fi utilă sigilarea ca metodă de prevenire a cariilor.

Am încheiat prima vizită la dentist cu copilul așa cum am și început-o, prin joc, dar de data asta am profitat de mini-locul de joacă din curte.

La locul de joacă din curtea Dent Estet Kids
La locul de joacă din curtea Dent Estet Kids

Așadar, nu ezitați să mergeți de când sunt mici copiii la dentist și pregătiți-i înainte, explicați-le pas cu pas ce urmează să se întâmple. Nu așteptați prima carie sau primul dinte definitiv, că s-ar putea să fie prea târziu sau să fie mai greu de convins.

 

 

Un gând despre „Prima vizită la dentist cu copilul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s