Educația financiară la copii – de la micuții neajutorați la micii bancheri

Educația financiară în România e o temă cam la fel cu educația sexuală: o minoritate care înțelege necesitatea și face eforturi să disemineze informațiile și o majoritate care resimte lipsa, însă e aproape imposibil să mai compensezi anii de economie centralizată și orele de economie politică îndoctrinată. Se vorbește mult în cercuri restrânse despre cât de mult avem nevoie de educație financiară, cam la fel ca și în cazul educației sexuale, însă sunt puține inițiative care ating categoriile cele mai vulnerabile și care reușesc să treacă peste o abordare elitistă. Din punctul meu de vedere cel mai important este să reușim să vorbim sincer cu copiii noștri despre tot ce înseamnă viața reală, iar să îi învățăm cum se obțin banii și cum trebuie să îi folosim este fundamental în acest demers. Educația financiară la copii este o obligație în pregătirea lor, nicidecum un moft.

Ediția a IX-a a Digital Parents Talks a fost dedicată educației financiare pentru copii și adulți, cu prezentări susținute de doamna Ligia Goloșoiu, doctor în economie și președintă a Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație, doamna Tania Ciotei și doamna Crina Mandu, directoare în cadrul Idea Bank. Nu vă imaginați însă că am avut un seminar plictisitor cu prezentări pe un ecran, ci discuții interactive cu foarte multe întrebări și exemple concrete despre cum putem învăța copiii despre bani și cum ne putem și noi auto-educa în domeniul financiar.

Când începem educația financiară a copiilor?

Eu una resimt din plin lipsa unei educații financiare în copilărie-adolescență-tinerețe: nu am fost niciodată capabilă să economisesc, am luat credit ipotecar în boom imobiliar și abia de vreun an de zile reușesc să țin evidența veniturilor și a cheltuielilor. Încerc să mă auto-disciplinez acum când văd efectele unor decizii financiare greșite din trecut și vreau să îi dau exemple pozitive copilului astfel încât să nu repete erorile mele. Educatie financiara copii

Dar oare un copil de 3 ani poate înțelege ce sunt banii și cum putem să îi folosim chibzuit? Doamna Goloșoiu a susținut ceea ce eu am încercat deja să aplic: încă de prima oară când copilul începe să ceară lucruri e nevoie să îi explicăm că acele lucruri costă bani și cum se obțin banii. Nu e ușor și cred că toți avem exemple personale sau ale unor cunoscuți în care copilului îi e greu să accepte că jucăria acea pe care el o vede în reclamă sau pe raft este prea scumpă sau nu poate fi achiziționată decât peste câteva luni.

Soluția este însă să îi explicăm copilului întreg mecanismul banilor: mama și tata merg la serviciu și câștigă o anumită sumă, din această sumă trebuie să plătim în fiecare lună rate, cheltuieli de întreținere a casei, mâncare, grădiniță/școală/materiale educative. Avem cu alte cuvinte un buget de venituri și cheltuieli, din care trebuie să îi explicăm copilului că trebuie și să economisim (recomandarea doamnei Goloșoiu a fost de 10% din salariu, sper să ating și eu performanța aceasta cândva) pentru că există situații neprevăzute în care vom avea nevoie de bani (accidente, îmbolnăviri).

Nevoi vs. dorință – cum setăm limite în cheltuirea banilor

Distincția nevoie – dorință este dificil de perceput și chiar și pentru adulți: Nu-i așa că chiar aveam nevoie de o pereche de pantofi roșii lângă celelalte 20 de perechi? Este esențial însă ca prin exemple să îi oferim copilului instrumentele necesare pentru a putea el însuși să distingă între ce are nevoie și ce își dorește. E o parte unde și la noi trebuie să mai lucrez cu Alexandru (și cu mine de altfel). Nici nu mă gândisem până acum de altfel că ar trebui să abordez din această perspectivă și mă limitasem în special la partea cu veniturile limitate și cheltuielile obligatorii pe care le avem. Cred însă că trebuie să limitez deja numărul mașinuțelor și al cuburilor, în contrapartidă cu numărul perechilor mele de pantofi.

Economisire și generozitate – de ce avem nevoie de așa ceva?

Pentru copii economisirea cu un scop pozitiv poate fi un bun început pentru a înțelege mai bine valoarea banilor. Noi am încercat deja varianta aceasta pentru a planifica o vacanță mult-dorită la Londra și Alexandru are o pușculiță în care a adunat toate monezile de prin casă pentru acea excursie. Pentru mine, să îl învăț pe el să economisească e un incentive foarte bun să fac același lucru.

Așa cum va fi greu să îi învățăm pe copii că nu au nevoie de a zecea mașinuță în colecție, la fel de greu va fi să le explicăm că este bine să împartă și cu alți copii mașinuțele pe care le au deja. Eu mi-am propus ca anul acesta de Crăciun să îl conving pe Alexandru să alegem din jucăriile pe care nu le mai folosește și să mergem să le donăm unor copii care nu își permit jucării. Deocamdată e destul de reticent la ideea mea, dar voi continua să îi explic zi de zi și am încredere în el că va înțelege și va fi o activitate minunată împreună.

Cum facem educație financiară pentru cât mai mulți copii?

Spuneam la începutul articolului că sunt puține inițiative prin care noțiunile de educație financiară să ajungă la cât mai mulți oameni. Doamna Goloșoiu a pus bazele proiectului de introducere a disciplinei opționale ”Educație financiară” la nivel național din 2007 și deja sunt câteva zeci de mii de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a care au avut acces la manualele și materialele pregătite și distribuite în cadrul proiectului. Din anul școlar 2015-2016 proiectul a fost extins și pentru grădinițe, iar copiii pot învăța noțiuni de bază în educația financiară prin jocurile și explicațiile din cele două materiale auxiliare:

Pentru ca și copilul vostru să poată studia disciplina opțională ”Educație financiară”, puteți solicita acest lucru la școală/grădiniță. Pe site-ul APPE, aici, găsiți toate detaliile.

Idei de povești pentru educația financiară a copiilor

Cărțile și poveștile sunt utile și ele pentru a le explica celor mici valoarea banilor. Nouă ne place foarte mult ”Greierele și furnica”, o adaptare după fabula lui La Fontaine la Editura Girasol despre care am povestit și în articolul despre importanța fabulelor în educația copiilor.Iar pentru părinți recomand această adaptare a fabulei de la Lorand Soares Szasz.

Căutând alte idei de cărți care au ca temă centrală educația financiară am găsit acest articol cu liste foarte bine ordonate pe subiect și categorie de vârstă. Promit că o să revin cu idei și de alte cărți în română.

Le mulțumesc Laviniei Pavel și Anei Nicolescu de la Parenting PR pentru excelenta idee și celor de la Idea Bank care au susținut evenimentul fără a-și face o promovare agresivă.

credit foto: ananaghi.ro

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s