Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluță – o carte plină de magie

După ce am fost pentru prima oară la dentist, am continuat discuțiile cu Alexandru despre dinți și îngrijirea acestora. Auzise la doamna dentist când îmi spunea că și dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca cei definitivi și nu înțelegea cum adică ”dinți de lapte”. Așa că am încercat să îi explic tot procesul prin care apar dinții și cum va fi când va crește un pic mai mare, iar dinții pe care îi are acum vor fi înlocuiți de alți dinți, mai puternici. Nu știu cât de mult a priceput, mai ales că nici eu nu sunt tocmai expertă în evoluția dentară a omului și mai trebuie să fac și eforturi consistente să nu îi transmit fricile mele, dar m-a ajutat cartea ”Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluța” care povestește cu blândețe despre primul dinte căzut.

”Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluță” este o carte de Robin Cruise, apărută la noi la Editura Cartemma, în traducerea Laurei Frunză, pe care m-am bucurat să o cunosc la ultima ediție Digital Parents Talks. O admir pe Laura în demersul ei de a traduce cărți pentru copii, oferindu-ne astfel o șansă să ne extindem un pic orizontul ”Punguței cu doi bani”. Citind ”Lunița, adevărata poveste a Zânei Măseluță” am realizat și câtă muncă trebuie să fie în spatele unei astfel de traduceri. Nu e doar să pui echivalentul în română al unui cuvânt din engleză, ci trebuie să reușești să găsești acele cuvinte potrivite care să transmită emoția și trăirile din opera inițială. Și din acest punct de vedere nu am găsit cusur cărții traduse de Laura: povestea curge fără poticneli, iar fiecare pagină reușește să te scufunde în lumea magică a zânelor și prafului de stele.

Lunița este o zână care pare că nu își găsește rostul pe lume până când îl întâlnește pe Luca, un băiat căruia îi e frică de căderea primului dinte. Lunița îl încurajează și îi propune să îi lase ei dintele sub pernă și ea în schimb va face ceva special cu el. Luca pune sub pernă dintele, iar Lunița îl ia, îl amestecă în praful magic, coase o stea pe care o trece prin polen auriu și praf magic și o urcă pe cer. Luca este cel care îi dă Luniței noul ei nume de Zâna Măseluță. Povestea e potrivită mai ales pentru copiii care se pregătesc să le cadă dinții de lapte fiindcă le va da curaj și, de ce nu, poate o motivație să aștepte cu nerăbdare cadoul de la Zâna Măseluță.

Lui Alexandru i-a plăcut povestea, deși a fost un pic cam lungă pentru gusturile lui și, după o primă lectură, probabil vor mai trece câteva luni până când ne vom întoarce la ea. Pentru cei însă peste 4-5 ani nu cred că lungimea poveștii va fi o problemă, mai ales că ilustrațiile și modul în care este structurată cartea ajută să le ții atenția trează. pe lângă povestea despre curaj și primii dinți de lapte căzuți, cartea e o bună ocazie să începem să vorbim cu copiii despre ce înseamnă să faci ceea ce îți place în viață, să îți găsești o chemare pe care să urmezi. La 3 ani e cam devreme pentru discuția asta, dar de la 6-7 ani încolo cred că e important să le explicăm că e important ca ei singuri să își aleagă ce vor să facă (da, chiar dacă asta va însemna să nu facă ce vrem noi).

Cât despre Zâna Măseluță, încă nu m-am hotărât ce relație vom avea noi cu ea după ce am citit articolul Mămicii Urbane. L-am obișnuit pe Alexandru cu o relație de sinceritate care presupune că nu găsim motivație în a face anumite lucruri prin apel la personaje fantastice. În același timp însă copilăria înseamnă și un strop de magie, iar cui nu îi place un motiv în plus să primească daruri?

Voi le-ați prezentat-o copiilor pe Zâna Măseluță?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s