Autobuzul magic. În stupul de albine – poveste și informații captivante pentru copiii peste 3 ani

Vă povesteam cu ceva timp în urmă că Alexandru făcuse o obsesie pentru o carte care nu se încadra deloc în tiparul recomandat pentru vârsta lui: ”Autobuzul magic. Să explorăm simțurile”. Cartea e parte a unei serii apărute la noi la Editura Cartea Copiilor și care mai include ”Autobuzul magic. În Stupul de albine” și ”Autobuzul magic. În adâncul oceanului”. Cea cu stupul de albine stă de ceva timp la noi în bibliotecă, însă Alexandru nu părea foarte interesat de ea. Până când acum vreo 2 săptămâni și-a amintit de ea și am început să o citim cu religiozitate o dată pe seară, aproape în fiecare seară.

Cartea, ca și celelalte din serie, are două componente: o poveste fantastic amuzantă cu doamna (domnișoara în cărți, dar eu am o întreagă argumentație de ce nu trebuie folosit acest apelativ) profesoară Frizzle și peripețiile elevilor ei și o colecție de informații științifice pe tema în cauză.

”Autobuzul magic. În stupul de albine” este despre cum clasa doamnei Frizzle studiază insectele și pentru a afla mai multe despre albine pleacă să viziteze stupii unui apicultor. Apicultorul nu ajunsese încă la stupi și în timp ce Frizzle îi invită pe copii să mănânce niște miere, ea apasă din greșeală un buton care transformă autobuzul într-un stup, iar pe elevi în albine. Apoi elevii fac împreună cu albinele toate activitățile acestora: cules polen, preparat miere, construit faguri, hrănirea larvelor, metamorfoza nimfelor. Ei asistă apoi la schimbarea generațiilor în stup odată cu ieșirea noilor mătci și plecarea vechii mătci împreună cu o parte din albine. Vine și un urs la un moment dat să mănânce miere, dar doamna Frizzle și elevii reușesc să îl ademenească departe de stup. Autobuzul revine apoi la dimensiuni normale, iar elevii se întorc la școală unde pregătesc prăjituri cu miere. La final cartea are și un epilog care explică faptul că chiar dacă povestea este neverosimilă, informațiile științifice sunt reale.

Povestea e destul de lungă, durează cel puțin jumătate de oră cititul și răspunsul la întrebări în cazul nostru. Deocamdată partea de informații științifice prezentate pe fiecare pagină o folosim doar ca suport atunci când Alexandru are întrebări de tipul ce sunt alea insecte sociale, ce este ceara, cum fac albinele faguri. La copiii mai mari, așa cum e și recomandarea cărții pentru 6-9 ani, cred însă că informațiile le vor plăcea la fel de mult ca și povestea.

”Magic schoolbus” de Joanna Cole e o colecție mult mai mare, 12 volume, și sper să continue traducerea lor și în română. În anii 90 a existat și un serial de animație cu aceste povești, însă noi nu l-am găsit într-o variantă bună de vizionat. Anul acesta însă Netflix au reluat povestea și cred că tocmai am găsit motivație în plus să ne facem abonament. ”Din nou la drum cu autobuzul magic” o are în prim-plan pe Fiona, sora mai mică a doamnei Frizzle și abia aștept să vedem noile peripeții.

 

 

 

 

Un gând despre „Autobuzul magic. În stupul de albine – poveste și informații captivante pentru copiii peste 3 ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s