Who needs a super hero when you have a modern dad

Mi-a rămas în minte acest props de la Modern Dad’s Challenges pentru că rezumă cel mai bine schimbarea de paradigmă din societatea actuală. Familiile pe care le am în jurul meu se bazează pe un parteneriat mamă-tată în creșterea copiilor și în celelalte activități casnice. Femeile pe care le cunosc eu nu așteaptă super-eroi să le salveze pe un cal alb, ci bărbați cu care să împartă plăcerile și responsabilitățile. Așa că ”tații moderni” s-au adunat pe 15 noiembrie la Hotel Internațional din București pentru a afla informații, sfaturi și a discuta despre echilibrul copil-tehnologie. M-am bucurat și eu ca un copil să văd o sală plină de bărbați veniți să asculte o conferință de parenting, genul de eveniment unde ne-am obișnuit să credem că doar mamele vin. Bula mea nu e chiar așa de mică se pare!

Ce am aflat la Modern Dad’s Challenges ediția a 5a?

La MDC 5 discuția a fost structurată în 3 părți: Georgiana Roșculeț, psihoterapeut, a vorbit mai mult despre emoții, relația părinți-copii, capcanele tehnologiei, Lucia Radu Simota aka Mămica Autentică a avut o prezentare pragmatică și realistă despre cum putem avea un echilibru în utilizarea tehnologiilor și creșterea copiilor, iar la final Daniel Rogoz, fondator Kinderpedia, a venit cu aplicații și gadgeturi utile, în tema evenimentului.

”Nu tehnologia dictează relația”

Georgiana Roșculeț a insistat foarte mult pe cât de importantă este relația noastră cu copiii și raportarea noastră la tehnologie. Trăim în era digitală și tehnologia este peste tot în viața noastră, avem o dependență de tehnologie, dar pe care trebuie să o gestionăm noi. Noi ne setăm propria relație cu tehnologie, nu invers.

Primii 2 ani ai copilului trebuie să se axeze pe contactul cu părinții, iar apoi tehnologia trebuie introdusă treptat. Copilul are nevoie de interacțiune, de joacă, de mișcare, de bucurie împreună cu părinții, iar tehnologia nu le poate compensa. Un aspect foarte important este exemplul pe care îl oferim noi copiilor. Degeaba le cerem lor să nu stea cu ochii în televizor, calculator, tabletă, telefon dacă noi când venim acasă începem să butonăm televizorul. Trebuie să ne conștientizăm rolul de ghid în viață pe care îl avem pentru copii.
Era digitală înseamnă însă și că trebuie să ne pregătim copiii pentru o societate în care școala, educația, piața muncii sunt modelate de tehnologii. Abilitățile enumerate de Georgiana pe care trebuie să le dezvoltăm la copii pentru a avea succes în era digitală sunt: gândirea critică, creativitatea, inițiativa și curajul, rezolvarea problemelor complexe, evaluarea corectă a  riscurilor, luarea deciziilor potrivite, gestionarea constructivă a emoțiilor. Poate suna dificil dar cu un mix de iubire și limite putem reuși în a le oferi copiilor noștri șansa de a-și ghida singuri relația cu tehnologia.

Georgiana, împreună cu echipa de la Salvați Copiii, au dezvoltat siteul OradeNet și un ghid de parenting în era digitală pe care îl puteți descărca aici. Sunt instrumente utile mai ales pentru cei care aveți copii mai mari și care ajung expuși riscurilor din era digitală.

Beneficii și riscuri ale utilizării tehnologiei

Lucia Radu Simota și-a început prezentarea cu exemplul personal în care tehnologia a ajutat-o să câștige timp pentru diferite activități, dar și-a dat seama că îi transforma copilul într-o legumă. Lucia are cursuri de alfabetizare digitală pentru copii și a povestit despre cum a setat ea limitele în utilizarea tehnologiei copiilor săi:

  • timp limitat, predictibil pentru accesul la ecrane,
  • fără ecrane la masă, în dormitor, în vacanțe,
  • negociere atunci când există riscul unor derapaje
  • timp dedicat activităților offline
  • încurajat creativitatea prin tehnologie: tablete grafice, scrisori etc.

Riscurile subliniate de Lucia se bazează pe diferite studii și experiențe dovedite:

  • o oră de stimulare în fața ecranului crește cu 10% șansele să dezvolte deficit de atenție
  • un episod din Pokemon a declanșat un val de atacuri de epilepsie (detalii aici),
  • urmărirea unui desen seara înainte de culcare întârzie somnul copiilor

Canalele de desene baby-child friendly

Și Lucia și Georgiana au vorbit și au răspuns întrebărilor referitoare la canalele de desene animate, căror vârste sunt potrivite.

Chiar dacă nu există studii longitudinale care să spună cum va fi peste 20 de ani un copil expus la canalele de desene animate încă de mic, recomandarea Consiliului Național al Audiovizualului din România este ca până la 36 de luni copilul să nu urmărească aceste canale. Majoritatea studiilor și organizațiilor recomandă ca după vârsta de 2 ani să fie permis accesul la ecrane.

Bineînțeles că pare misiune imposibilă, la noi Alexandru a descoperit televizorul în jur de 10 luni, dar eu zic că avem o relație sănătoasă acum cu ecranele, așa cum am mai povestit: timp limitat prestabilit în fiecare zi, filme de lung metraj în weekend, nu știe să umble singur la calculator, laptop, telefon și nu are acces la acestea nesupravegheat, tot timpul ne uităm împreună.

Dintre canalele din România, Lucia a primit un răspuns de la Disney că Disney Junior este destinat copiilor între 2 și 7 ani, iar celălalt pentru copii între 6 și 12 ani. Pentru celelalte nu avem informații, deși e clar că există diferențe de conținut, de grafică și de durată a desenelor.

Concluzii

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reținem după această discuție de la Modern Dad Challenges este că pentru un echilibru copil-tehnologie avem nevoie noi ca părinți de o relație echilibrată cu tehnologia. Noi suntem modele pentru cei mici, noi putem seta limitele, noi le putem explica, noi trebuie să fim acolo lângă ei la fiecare pas. Da, e mai simplu să îl pui în fața ecranului și tu să faci mâncare, curat, să citești etc, dar încet-încet așa îl îndepărtezi de tine.

Pentru mine e foarte greu acum că ne-am schimbat ritualul de dimineață și am scos cele 20 de minute de desene în care eu aveam timp să mă pregătesc pentru birou. le-am scos pentru că am observat că după cele 20 de minute Alexandru voia să se joace ori noi eram deja în întârziere. Așa că mă trezesc mai dimineață, mergem să facem cafea și ceai, luăm o gustare, începem să ne jucăm, mă strecor din când în când și să mă pregătesc fiind înlocuită de al meu ”modern dad” la joacă, dar reușim într-un final să plecăm la timp. Ne ia cam o oră și jumătate cu totul. E mai greu, mai ales dacă nu ai înclinație spre joacă așa cum sunt eu, dar beneficiile sunt clare, atât cele practice de timp, cât și cele în relația cu copilul.

Le mulțumesc Sofiei Frunză și echipei de la Creative Energy Corner pentru că au inițiat aceste evenimente și abia aștept să văd ce teme vor avea anul viitor la ”Modern Dad’s Challenges”.

Un gând despre „Who needs a super hero when you have a modern dad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s