Ce poți face în 4 zile la Londra cu copilul

Călătoria la Londra o planificăm de vreo 5 luni cel puțin, de când Alexandru a devenit fascinat de obiectivele din oraș și istoria lui, așa cum a văzut în câteva din cărțile noastre de la Usborne (Wind up bus cu celebrul double-decker londonez și Big picture book of long ago au avut fiecare etapele lor de obsesie, dar și un mic ghid cu stickere Things to spot). Așa că am căutat prima ocazie să îi îndeplinim dorința, chiar dacă noi aveam o strângere de inimă după toate știrile cu Londra.

Noi de 30 noiembrie – 1 decembrie am făcut în fiecare an o mini-vacanță, fiind și aniversarea consortului, însă ne limitam la Târgul de Crăciun de la Sibiu. După cozile în trafic până acolo din ultimii 2 ani am zis însă că gata, vreau o mini-vacanță cu avionul. Am ezitat o perioadă între Lisabona, Barcelona și Londra, dar prima a fost eliminată din cauza orarului de zbor neprietenos, la a doua consortul a intuit corect că referendumul pentru independență va crea dezordini și incertitudini, așa că s-au aliniat astrele pentru Londra, atât de dorită.

Transportul și cazarea la Londra

Din fericire Londra e unul din orașele foarte bine conectate aerian cu Bucureștiul așa că aveam de unde alege zboruri. Am ales British Airways pentru că avea programul de zbor optim (plecat pe 30 noiembrie dimineața: 08.00 și întors pe 3 decembrie seara: 17.45), pentru că aterizam pe Heathrow și aveam conexiunile cele mai bune de transport public și pentru că am vrut să mai variem serviciile față de companiile low-cost. Orarul a meritat într-adevăr pentru că am profitat practic de 4 zile în oraș, dar la dus plecatul așa de dimineață nu a însemnat și un somn de compensare în zbor așa cum speram eu. La nivel de servicii însă British Airways e în competiție strânsă cu Ryanair așa că nu vă așteptați nici măcar la apă inclusă în prețul biletului, iar cam orice din meniu e peste 2 lire (apă 1.8, ceai, cafea 2.3, sandwich 4.9). Pe noi cele 3 bilete ne-au costat 3300 lei luate în septembrie și pentru o perioadă destul de aglomerată, însă acum dacă vreți de exemplu să profitați de ziua liberă de 24 ianuarie găsiți zboruri de la 1100 lei pentru o familie de 3.

activitati in avion
Cam așa ne-am petrecut 3 ore în avion

Cazarea a fost marea provocare. Cred că am stat vreo două săptămâni să citesc reviewuri și să caut sfaturi – toate păreau ori prea scumpe, ori prea departe, ori cu camere prea mici, ori toate la un loc. Până la urmă ne-am decis aproape în ultimul moment pentru un Hilton care am crezut că are garanția brandului și care avea conexiuni bune de transport public. În niciun caz nu am luat în considerare opțiunea unei mașini de închiriat și bine am făcut pentru că transportul public e unul din marile atuuri ale Londrei, chiar și cu un copil mic după tine. Am stat la Hilton Olympia, în zona Kensington și ne-au costat 500 de euro 3 nopți pentru o cameră dublă. Hotelul are două mari avantaje: stația de autobuz lângă direct până în Trafalgar și micul dejun copios care nouă ne asigura provizii pentru aproape toată ziua.

Activități în Londra – ziua 1

În prima zi eram destul de epuizați după drumul cu avionul dis-de-dimineață, așa că am ieșit abia mai spre seară, mai ales că aveam rezervări la restaurant. Făcusem rezervare la Jamie’s Italian în Piccadilly Circus, fără prea mari așteptări că vom fi dați pe spate de mâncare sau că îl vom întâlni chiar pe Jamie. Experiența a fost una plăcută însă, mai ales din perspectiva lui Alexandru: a primit un meniu special pentru el, o punguță cu stickere, carte și creioane de colorat și a mâncat paste. A reușit să spargă un pahar, dar nimeni nu s-a uitat urât la el și nu l-a certat. Eu am fost încântată de niște paste ”rabbit casarecce”, de burrata din platoul de antipasti și de desertul ”baked vanilla cheesecake”. Și de vinul roșu care a acompaniat 🙂

Ne-am încheiat seara în Hyde Park la Winter Wonderland. Am stat mai întâi cam jumătate de oră la coadă pentru că erau controlate gențile, iar apoi am făcut slalom printre toate atracțiile pentru a ajunge să luăm o jucărie. Numai că jucăriile trebuiau câștigate așa că am pescuit cu mare îndemânare un Moș Crăciun și am câștigat un cățeluș de pluș. Tânjea și Alexandru (și eu) după acele jucării de pluș imense de 1 metru pe care le tot vedeam la alții, dar am zis că trebuie să ne antrenăm mai bine. Poate din cauza frigului, a oboselii, dar nu prea am înțeles de ce e așa lăudată această Piață de Crăciun. Erau foarte multe căsuțe cu decorațiuni, tiribombe pentru adulți mai degrabă, diferite întreceri de îndemânare cu premii în jucării sau ciocolată, mâncare destul de variată, dar parcă lipsea atmosfera aceea caldă de Crăciun.

Ziua a 2a la Londra

Bineînțeles pe lista de bifat la Londra, London Eye era la loc de cinste, așa că am pornit imediat după micul dejun. Am coborât la Westminster, am văzut și Big Ben-ul înconjurat de schele (4 ani durează reparațiile și abia au început anul acesta) și ne-am dus spre coada de bilete la roată. A durat foarte puțin așteptarea la coadă (nu știu dacă în weekend e mai aglomerat, noi eram vinerea), însă prețul e pe măsura celebrității obiectivului: 26 de lire de adult și 21 de lire pentru copil peste 3 ani și până în 15 ani. Experiența în sine e interesantă primele 10 minute și când ajungi cele 2-3 minute în vârf, însă durează 30 de minute cu totul și pentru un copil de 3 ani devine plictisitoare. Noroc cu ecranele interactive unde poți vedea obiectivele de jos și cu o hartă 360 pe care o luasem de la bilete.

Cea mai frumoasă parte a excursiei la Londra a fost însă când ne-am dat jos și am nimerit la Southbank Winter Market și al lor carusel. Ne-am dat de 2 ori și cred că am mai fi stat dacă nu se făcea vremea de întors la hotel pentru odihna de prânz. Chiar dacă nu am văzut piața de Crăciun seara cu luminițe, faptul că era un spațiu mai mic, caruselul vintage și muzica specifică ne-a făcut să simțim acel vibe de ”Sărbătorile vin” (poate era și influența roții care se cheamă Coca-cola London Eye).

Southbank CarouselSpre seară (se întuneca de pe la 4.30 deja), am ieșit spre Trafalgar Square unde nu era încă ridicat bradul de Crăciun și în Leicester Square unde ne așteptau magazinele Lego și M&M. Era și acolo Piață de Crăciun, dar nu am mai bifat-o dinăuntru, doar am ascultat muzica de acolo. De la magazinul Lego avem o minunată achiziție la care am muncit o noapte și o zi și pe care între timp pisica a dărâmat-o. Oricum magazinul e musai de bifat dacă mergeți cu copiii la Londra: au machete Big Ben și Underground uriașe. mese de asamblat lego de toate dimensiunile și seturi de cumpărat după buget.

london lego

Ziua a 3a și cea mai grea

După 2 zile în care somnul era doar la categoria ”atunci când cad din picioare”, în a treia zi eram toți destul de obosiți. Inițial eu planificasem muzee fără număr (Royal Airforce Museum, V&A Childhood Museum, Science Museum), mai ales că foarte multe din muzee în Londra sunt gratuite. Uitasem însă că nu bifasem Tower Bridge așa că am îndeplinit dorința și am mers să îl vedem. Speram să ajung și eu la Borough Market, dar deja distanța în combinație cu frigul nu lucrau în favoarea mea și am renunțat pe la jumătatea drumului. Și am reușit să intrăm în 2 magazine…pentru copii.

Tower Bridge

Spre seară am bifat și Covent Garden, unde am reușit să urc cele 153 de scări la metrou cu Alexandru în marsupiu. Recomandare: ascultați indicațiile din metrou care vă spun că acea stație e aglomerată seara și mai bine coborâți ori înainte ori după pentru că problema e că se urcă ori pe cele 153 de scări ori se stă la coadă la 4 lifturi parcă, insuficiente oricum. Era sâmbătă seară așa că în Londra începeau petrecerile, doar că noi am preferat căldura camerei de hotel (să vezi ce petreceri dăm și noi în vreo 15 ani).

Ultima zi la Londra

În ultima zi, chiar dacă aveam suficient timp până la mers la aeroport, nu am mai făcut mare lucru, doar am intrat în câteva magazine și am achiziționat al 3-lea autobuz londonez de jucărie.

Concluzii

  • Londra e genul de oraș captivant pentru adulți și copii deopotrivă. Dacă vă permite bugetul încercați să vă programați cel puțin 5-7 zile. Noi clar vom reveni
  • Alegeți un hotel cu bune conexiuni de transport public, chiar dacă e mai departe de centru.
  • Transportul public e foarte bine organizat și nu foarte scump. Noi am dat cam 40 de lei de adult pe zi, în condițiile în care aveam minim 2 autobuze și 2 metrouri. Merge să plătiți direct cu cardul contactless, nu vă trebuie Oyster card și nu sunt comisioane suplimentare (noi nu am avut deloc, dar puteți să verificați la bancă). Pe siteul oficial vă puteți uita pentru cele mai bune trasee, în funcție de mai multe filtre
  • Pentru călătoria de la/spre aeroport merge și cu un Uber, pe noi ne-a costat 31 de lire față de 24 lire cât era la trenul până la Paddington
  • Nu vă programați prea mult de vizitat fiecare zi. Un obiectiv major pe zi e suficient
  • Pentru copii până în 4 ani un sistem de purtare e mană cerească pentru plimbat. Cred că merge și un cărucior, dacă așa preferă copilul. Altfel și pentru copil din sistem va vedea mult mai bine toate obiectivele
  • E util să aveți un mini-ghid sau o aplicație pe telefon care să vă ajute să răspundeți la întrebările micilor călători

Un gând despre „Ce poți face în 4 zile la Londra cu copilul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s