Cartea cu Apolodor – distracție garantată în familie

Sunt probabil printre puținii care nu au auzit de ”Cartea cu Apolodor” decât acum câțiva ani, când a început să o promoveze Ada Milea. Pe vremea aia însă nu am dat foarte mare importanță, disprețuind asemenea preocupări ”puerile”.

Vine o vreme însă când omul se așaza la casa lui, crește copii și descoperă ce minunat e să îți retrăiești copilăria la 35 de ani. Căutam, în grabă, pe ultima sută de metri, cadourile de la Moș Nicolae, când mi-au căzut ochii la Cărturești pe simpaticul pinguin Apolodor, de la Editura Arthur. Nici nu am stat să o deschid, să o răsfoiesc, am pus-o lângă celelalte și am sperat să i se pară și lui Alexandru la fel de simpatic.

Mi-a cam stat inima în dimineața de Moș Nicolae când a dat rapid cartea la o parte să vadă și restul darurilor, dar din fericire la lectura de seară mi s-a cerut cartea cu pinguinul.

Și ne-am pus să citim și să ne amuzăm copios cu aventurile lui Apolodor, pinguinul căruia îi e dor de frații lui din Labrador, dar care ajunge să cutreiere lumea întreagă, să întâlnească tot soiul de personaje și să iasă cu bine din nenumărate încercări. Dacă sunteți ca mine și nu știți foarte mare lucru despre poveste, nu vreau să vă stric surpriza și cred că cel mai bine e să descoperiți voi înșivă rimele savuroase ale lui Gellu Naum și ilustrațiile lui Dan Ungureanu. Povestea lui Apolodor se potrivește copiilor de peste 3 ani și nu cred că are o limită de vârstă pentru că pe lângă rimele și ilustrațiile care vor atrage copiii mai mici, firul narativ are și o componentă de aventură și călătorie inițiatică potrivite copiilor mai mari și, de ce nu, și adulților.

Ioana Pârvulescu în textul scrisorii-prefață scrisă pentru ediția din 2013 a cărții de la Editura Humanitas reușește să surprindă foarte bine motivația fascinației adulților și copiilor deopotrivă pentru Apolodor:  ”cum tu călătoreai foarte mult, ca să nu te rătăcești și să te poți întoarce acasă, inventatorul tău ți-a marcat drumul cu o rimă călăuzitoare și, pentru că erai mic, ca s-o recunoști ușor, a făcut-o să semene cu codița numelui tău: dor. Așa se face că ai putut să ajungi înapoi la București, la prietenii tăi de la circ, după ce ai umblat hai-hui prin toată lumea.”

Eu o citesc cu voce tare, cu intonație cât mă pricep și trebuie să fac față și la avalanșa de întrebări de tipul ”ce e aia amor”, ”dar de ce era un tâlhar”, ”de ce îi era dor”. E o bună ocazie nu doar să vă exersați talentele de actori, ci și să deschideți discuții cu cei mici despre lucruri cu care se vor confrunta în viață: dor, amor, tâlhari, moarte. Iar dacă nu aveți încredere în intonația vocii voastre puteți opta pentru varianta Ada Milea, fie CD dacă îl mai găsiți prin librării, fie de pe Youtube.

Pentru copiii mai mici, 2-4 ani să zicem, cred că marea problemă a cărții e că e o poveste destul de lungă (nu e ușor să faci ocolul lumii, până la Polul Sud și apoi să te întorci la București). Alexandru în primele două seri a adormit tocmai când Apolodor era cowboy, dar era așa determinat să aflăm ce s-a întâmplat cu pinguinul încât dimineața am întârziat la grădi (și birou) ca să terminăm de citit.

Ediția cumpărată de mine a fost publicată în noiembrie 2016 și se găsește în diferite librării sau online la 28.8 lei. Credeți-mă pe cuvânt că merită fiecare leu și veți umple casa cu hohote de râs. Eu acum mă duc să cumpăr și ”A doua carte cu Apolodor”, unde vom afla despre aventurile pinguinului, alături de prietenii lui: cangurul Ilie și leul Amadeus.

P.S. Alte recenzii ale cărții mai găsiți aici și aici.

Un gând despre „Cartea cu Apolodor – distracție garantată în familie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s