”Poveste de Crăciun” – fiecare dintre noi poate face o lume mai bună

Anul acesta, mai mult ca oricând, am văzut și citit despre nenumărate inițiative pentru a ajuta cât mai mulți oameni să primească bunătatea și generozitatea spiritului Crăciunului.

Sărăcia în România afectează aproape jumătate din populație, iar cei care au de suferit cel mai mult sunt copiii, 1 din 3 copii din România trăind în sărăcie severă. Sunt copii care cresc fără șanse pentru un viitor mai bun, mulți nevoiți să abandoneze și școala, o altă statistică unde România e pe primul loc cu 1 din 5 copii nevoiți să își întrerupă studiile.

Soluții minune nu există, iar aplicarea unor politici publice anti-sărăcie ar presupune o schimbare de paradigmă pentru societatea și politica românească, unde ”asistații sociali” sunt ori demonizați ori folosiți ca masă de manevră. Anul trecut a existat o tentativă de integrare a mai multor soluții, dovedit viabile pentru combaterea sărăciei, într-o politică națională: Pachetul Anti-Sărăcie. Nu știu însă ca inițiativa să fi prins rădăcini stabile, așa că tot la exemplul individual și inițiativele civice rămânem. Laura Frunză are un articol foarte frumos în care ne arată, prin exemplul personal, ce putem face pentru o lume mai bună.

Să fim conștienți însă că cei care vor să îi ajute pe cei săraci, cei care își dedică timp și bani pentru a le da o șansă celor care nu au, sunt încă o minoritate în societatea românească. Poate însă vom reuși să creștem această ”bulă” dacă îi învățăm și pe cei mici despre bunătate, generozitate, altruism.

Crăciunul este perioada perfectă pentru a începe acest tip de educație, iar Charles Dickens, acum aproape 200 de ani, a scris povestea perfectă: ”A Christmas Carol”. Sper că nu mai e nimeni care să nu cunoască povestea lui Ebenezer Scrooge, bătrânul cămătar zgârcit și ursuz căruia nu îi place Crăciunul, nu vrea să ajute cu bani pe nimeni, nu face fapte bune și nu este prietenos. Pentru a-l ajuta să se schimbe Scrooge este vizitat de fantoma lui Marley, fostul lui partener de afaceri care acum este nevoit să se târâie în lanțuri pentru păcatul avariției. Marley îl avertizează pe Scrooge că va fi vizitat de trei fantome și dacă nu se va schimba va ajunge și el după moarte în lanțuri și mai grele. Scrooge este apoi vizitat de fantoma Crăciunului trecut unde vedem cum în tinerețe bătrânul a avut și o logodnică, dar aceasta l-a părăsit pentru că el iubea mai mult banii, fantoma Crăciunului prezent care îi arată cum restul oamenilor se bucură în familie, iar în familia angajatului său, Bob Cratchit fiul cel mai mic este foarte bolnav și fantoma Crăciunului viitor unde i se arată înmormântarea sa singuratică și familia lui Cratchit suferind la moartea fiului. După toate acestea, Ebenezer Scrooge este un om schimbat, generos și binevoitor, trimite un curcan familiei lui Bob Cratchit, îi mărește salariul acestuia și devine un protector al fiului acestuia.

Noi citim povestea aceasta, într-o versiune adaptată pentru copii mici de la Usborne, de când avea Alexandru 1 an și jumătate. Nu pot să zic acum că e cel mai bun și generos copil, dar am convingerea că lecțiile din cărți ajută la formarea lui pentru viitor. Cred că citirea acestei povești poate fi o foarte frumoasă tradiție de Crăciun în familie și găsiți pe piață nenumărate variante. Cartea noastră are și un panou de sunete cu fantome, clinchet de pahare, clopote, care ajută la intrarea în atmosfera poveștii, însă din păcate văd că nu se mai regăsește în oferta Usborne. E în schimb pe Amazon, la aproximativ 20 de dolari. În română, am găsit variante la editurile Litera, Arthur și Didactica Publishing House. 

E o carte care nu poate lipsi din nicio bibliotecă, o carte care ne învață nu doar ce înseamnă spiritul Crăciunului, ci și cum trebuie să ne ducem viața cu bunătate și generozitate în fiecare zi, nu doar în perioada Sărbătorilor. Și cu fiecare faptă bună făcută de fiecare dintre noi, cu fiecare om pe care îl ajutăm, construim o lume mai bună pentru noi și copiii noștri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s