Madlen – o carte pentru a pregăti vacanța la Paris cu copiii

Printre multele cărți primite anul acesta de la Moș Nicolae și Moș Crăciun, am avut și această carte-poezie cu ilustrații superbe ale Parisului: Madlen, de Ludwig Bemelmans, apărută la Editura Arthur. În graba căutării cadourilor pe ultima sută de metri, mi-a atras atenția coperta cu Turnul Eiffel, mai ales că tocmai ne întorsesem de la Londra și lui Alexandru îi surâdea acum o vacanță la Paris.

Madlen_Coperta_Turnul Eiffel

Povestea e suficient de scurtă pentru a nu pune la testare răbdarea copiilor mici: o fetiță, Madlen, care locuiește la un internat din Paris, alături de alte 11 fetițe, se îmbolnăvește într-o seară și ajunge la spital unde este operată de apendicită. Celelalte fetițe, însoțite de Miss Clavel, vin să o viziteze și apoi ar vrea toate să scape de apendice, dar Miss reușește să le adoarmă.

 

Farmecul cărții îl dau ilustrațiile din Paris: Turnul Eiffel, Notre Dame, Sacre Couer, Place de la Concorde, Luvru, dar și stilul ritmat, ușor de citit și ascultat. Singurul inconvenient al cărții e formatul mare, tip A4, care o face dificil de citit seara la culcare. Era păcat însă ca aceste ilustrații să fie reduse la dimensiuni mai mici, așa că noi ne-am adaptat și am reușit să o citim câteva seri la rând. Cartea mai are și avantajul că se încheie cu adormirea fetițelor așa că o puteți folosi ca etapă premergătoare somnului.

Madlen_noapte buna

Istoria cărții

Între timp, m-am mai documentat și am aflat că noi avem doar o mică parte din povestea Madlenei. Prima ediție a cărții a apărut în 1939 și a fost urmată de alte 6 cărți cu același personaj. Pe site-ul oficial puteți citi toată istoria acestui produs, dar găsiți și idei de activități și jocuri cu Madlen. A avut un așa succes personajul încât există mai multe filme și desene animate cu ea, iar un nepot al lui Ludwig Bemelmans, John Bemelmans-Marciano, a continuat seria cu 6 noi povești.

Filmele și desenele nu am apucat să le văd, însă am găsit scurt-metrajul din 1952 care respectă întocmai povestea din prima carte cu Madlen.

 

Așadar, dacă anul acesta planificați o vacanță la Paris cu copiii, puteți începe pregătirea cu această carte (și celelalte din serie, dacă le găsiți).

Un gând despre „Madlen – o carte pentru a pregăti vacanța la Paris cu copiii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s