Madlen – o carte pentru a pregăti vacanța la Paris cu copiii

Printre multele cărți primite anul acesta de la Moș Nicolae și Moș Crăciun, am avut și această carte-poezie cu ilustrații superbe ale Parisului: Madlen, de Ludwig Bemelmans, apărută la Editura Arthur. În graba căutării cadourilor pe ultima sută de metri, mi-a atras atenția coperta cu Turnul Eiffel, mai ales că tocmai ne întorsesem de la Londra și lui Alexandru îi surâdea acum o vacanță la Paris.

Madlen_Coperta_Turnul Eiffel

Povestea e suficient de scurtă pentru a nu pune la testare răbdarea copiilor mici: o fetiță, Madlen, care locuiește la un internat din Paris, alături de alte 11 fetițe, se îmbolnăvește într-o seară și ajunge la spital unde este operată de apendicită. Celelalte fetițe, însoțite de Miss Clavel, vin să o viziteze și apoi ar vrea toate să scape de apendice, dar Miss reușește să le adoarmă.

 

Farmecul cărții îl dau ilustrațiile din Paris: Turnul Eiffel, Notre Dame, Sacre Couer, Place de la Concorde, Luvru, dar și stilul ritmat, ușor de citit și ascultat. Singurul inconvenient al cărții e formatul mare, tip A4, care o face dificil de citit seara la culcare. Era păcat însă ca aceste ilustrații să fie reduse la dimensiuni mai mici, așa că noi ne-am adaptat și am reușit să o citim câteva seri la rând. Cartea mai are și avantajul că se încheie cu adormirea fetițelor așa că o puteți folosi ca etapă premergătoare somnului.

Madlen_noapte buna

Istoria cărții

Între timp, m-am mai documentat și am aflat că noi avem doar o mică parte din povestea Madlenei. Prima ediție a cărții a apărut în 1939 și a fost urmată de alte 6 cărți cu același personaj. Pe site-ul oficial puteți citi toată istoria acestui produs, dar găsiți și idei de activități și jocuri cu Madlen. A avut un așa succes personajul încât există mai multe filme și desene animate cu ea, iar un nepot al lui Ludwig Bemelmans, John Bemelmans-Marciano, a continuat seria cu 6 noi povești.

Filmele și desenele nu am apucat să le văd, însă am găsit scurt-metrajul din 1952 care respectă întocmai povestea din prima carte cu Madlen.

 

Așadar, dacă anul acesta planificați o vacanță la Paris cu copiii, puteți începe pregătirea cu această carte (și celelalte din serie, dacă le găsiți).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s