Desene animate „fasciste” sau când adulții uită să fie copii

Săptămânile trecute am dat peste un articol despre două din serialele de desene animate care îi plac cel mai mult și lui Alexandru, care mi-a deschis ochii către o întreagă dezbatere, foarte amănunțit argumentată, despre cum ”Thomas” și ”Patrula cățelușilor” sunt ”fasciste, imperialiste, sexiste”.

Noi ne uităm împreună la desene animate și, pe lângă că îi plac lui, și eu devin captivată de anumite episoade (cam greu ce e drept când vezi același episod a cincea oară). Așa că am stat să citesc ce au găsit toți acești oameni de criticat la Thomas și cățeluși. E adevărat și pe mine mă cam enervează că Skye e singura membră de sex feminin a Patrulei cățelușilor (mai e Everest în unele episoade, dar nu o să vă obosesc acum cu toată distribuția), iar doamna primar și Katie intră mai degrabă la categoria personaje feminine făcute doar pentru a confirma stereotipurile negative. Dar, și în viața de zi cu zi copiii noștri sunt asaltați de sexism (colegele de la grădiniță au primit bucătării de jucărie, iar băieții table de scris!) și ține de noi să nu îi lăsăm influențați. Pe Thomas nu l-am urmărit cu regularitate, mai degrabă suntem atrași de diferitele produse produse sub marca aceasta, având în vedere obsesia pentru trenuri, așa că nu pot comenta prea mult.

Așadar, care sunt capetele de acuzare împotriva acestor două seriale:

 • trenurile și cățelușii sunt conduși de personaje autoritare: Sir Topham Hatt și Ryder
 • nu există suficiente personaje feminine ori acestea au un rol decorativ
 • în Thomas mai ales este cultivată o cultură a represiunilor și pedepselor pentru cei care nu respectă comenzile

Când le pui așa bineînțeles că totul sună înfiorător. Iar articolele pe care le-am citit, din publicații prestigioase, nu simple forumuri, vin cu foarte multe exemple care să le susțină (un tren care este obligat să își întrerupă vopsitul și e trimis, vopsit roz, după nepoata lui Sir Hatt și toate trenurile îi iau în derâdere, doamna primar care își neglijează îndatoririle pentru a avea grijă de găinușa de poșetă și care cheamă Patrula pentru urgențele declanșate de ea etc). Dincolo însă de aceste exemple, veridice fără îndoială, întrebarea care se pune e dacă totuși aceste desene vor avea un impact negativ asupra educației copiilor noștri. Vor ajunge ei ca niște trenuri/cățeluși supuși, ascultând ordinele, fără a-și dezvolta propria personalitate sau vor fi niște lideri autoritari, nemiloși ca Sir Hatt, doar pentru că au fost fani ai Patrulei Cățelușilor și ai trenului Thomas în copilărie?

Cei de la CNN au luat pentru articolul lor opinia lui Tovah Klein, director al Barnard College Center for Toddler Developmentși autor al cărții „How Toddlers Thrive.”

„Children know there are a lot of scary things in the world, that there are a lot of bad things that can happen, and these shows make them feel like they could be part of fixing it,” Klein said. „But they know at some level that they can’t take care of things solely on their own, and being part of a team makes them feel safe.”

Cel mai mult am rezonat însă cu părerea Yaldei T. Uhls, cercetătoare la Universitatea din Los Angeles, citată în același articol:

Parents concerned with the unsavory elements in shows like „Thomas” and „Paw Patrol” should talk to their children about them, but „don’t overthink it,”

Don’t overthink it, dragi părinți! Dar fiți atenți la ce se uită copiii voștri la televizor, pe laptop sau telefon și oferiți-le explicațiile necesare și exemple din realitate pentru a le putea inocula valorile și principiile corecte.

Dacă vreți să vă documentați, aveți mai jos linkurile la articolele relevante găsite de mine: the New Yorker despre distopia totalitară din Thomas, Slate despre societatea imperialistă de pe insula Sodor, Guardian despre Thomas care ar trebui interzis, Guardian despre Patrula Cățelușilor. Chiar sunt curioasă dacă mai găsesc alți părinți îngrijorați despre mesajul pe care îl transmit aceste desene animate.

 

 

5 gânduri despre „Desene animate „fasciste” sau când adulții uită să fie copii

 1. E o tendință peste tot în lume şi preluată şi la noi să judecăm şi să filtrăm orice poveste pentru copii, orice desen animat şi în general ORICE prin prisma politically correct. Dacă vom continua să ducem lucrurile în extremă, vom ajunge în situația absurdă nu numai să mai avem libertate de exprimare, dar nici de gândire…

  Apreciază

  1. Mie cel mai trist lucru mi s-a parut concluzia din Guardian, unde sfatul autorului era sa nu ai copii. Nu pot sa concep ca un parinte ajunge sa dea sfatul asta la milioane de cititori pentru ca un desen animat i se pare lui incorect ideologic. Am inteles atacul la desenele animate care promoveaza violenta, dar sa judeci ideologic niste trenuri si catelusi e aproape hilar daca nu ar fi trist

   Apreciat de 1 persoană

 2. Si eu sunt cam socata de „recomandarea” de la finalul articolului din The Guardian. Doar pe acestea le stim si chiar eram curioasa ce pot gasi atat de gresit la ele. Ce ma surprinde si intristeaza cel mai tare e tocmai influența pe care o poate avea o parere exprimata intr-un astfel de cotidian. Chiar ca vom ajunge sa ne fie teama sa mai gandim… 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu stiu daca ne va fi frica sa gandim, dar evident ca sunt parinti, adulti care vor fi influentati. Extreme au fost tot timpul in societate, dar acum tehnologia moderna le face mai vizibile si mai usor de raspandit

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s