Alternativă pentru desenele animate de la televizor

Pentru noi desenele animate la televizor nu sunt o sperietoare, dar avem niște limite foarte clare, înțelese și acceptate fără certuri sau crize. Cu toate acestea, am deseori îndoieli și vinovății că poate totuși e prea mult ”screen-time”, așa că încerc, de câte ori pot, să îl distrag spre alte activități. Una din cele mai ușor de implementat alternative la serialele de desene animate de la televizor sunt cărțile cu aceleași personaje. Cei de la Disney au, în colaborare cu Editura Litera, o colecție întreagă de astfel de cărți, pentru toate categoriile de vârstă.

Noi avem până acum în bibliotecă, trei astfel de cărți: Cars 2 în engleză, Aventurile lui Rapunzel și Prietenii cățeluși. Aventurile lui Bingo și Rolly. Cea cu Rapunzel e o carte de activități, o avem de câteva luni și deja e tocită de câte ori am răspuns la quizzuri, completat cuvintele lipsă, trasat drumul prin labirint etc. Aceasta e însă un tip de carte după desenul animat dependentă și de vizionarea filmului (doar citit basmul nu prea ajută pentru că sunt câteva diferențe, iar cartea de față respectă linia narativă a filmului). Noi am văzut împreună filmul de câteva ori (da, am un băiat care se uită la filme cu prințese, nu doar la ”Mașini”) și cartea a avut apoi un mare succes, mai ales în timpul călătoriilor. E bună însă și pentru citit seara înainte de somn datorită rezumatului poveștii de la început, unde trebuie doar să completezi cuvintele lipsă din frază, pe baza opțiunilor date. Pentru copii de 3-6 ani cred că e o carte care își merită banii pentru că poate fi utilizată o perioadă mai îndelungată și cu varii beneficii: de la banalul, dar atât de dificilul, adormit, până la dezvoltat vocabularul și vorbirea sau încurajat exprimările artistice.

”Prietenii cățeluși” este însă o carte care poate fi citită independent de serialul omonim. Cartea include patru povești și, din ce ne-am dat seama, ele se regăsesc ca episoade, însă  noi nu urmărim cu regularitate serialul așa că nu suntem foarte siguri. Cum Alexandru este într-o etapă în care adoră orice fel de câini și cățeluși și era vag familiarizat cu personajele, și-a ales singur cartea aceasta. Eu nu prea am fost încântată la casă când am plătit, 50 lei e destul de mult pentru o carte de povești de dimeniuni medii, însă atât timp cât el era entuziasmat și a vrut să audă de câteva ori poveștile zic că a meritat investiția. În plus, în ziua respectivă a fost atât de captivat de carte, încât am sărit și peste programul de seară cu desene la televizor.

Dacă vă simțiți, ca și mine, deseori vinovați că există riscul unei dependențe de televizor a copiilor, încercați să le oferiți și această variantă a cărților cu eroii lor preferați din desene animate. Sunt un pic mai scumpe decât celelalte tipuri de cărți de pe piață, dar sunt tipărite la o calitate foarte bună și au un potențial mai mare de a rămâne în atenția copiilor o lungă perioadă.

credit foto: Editura Litera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s