Idei pentru o vacanță cu copiii la Torino

Pentru noi Torino nu e neapărat o destinație de vacanță, e mai mult ca o a doua casă și mergem cam de două ori pe an acolo. De fiecare dată însă descopăr noi locuri și noi frumuseți ale unui oraș care, pe nedrept, nu prea e în topul destinațiilor turistice din Italia. Am pus mai jos câteva din lucrurile pe care le-am încercat noi la Torino cu copilul, dar lista poate fi completată sigur cu multe alte atracții din oraș și împrejurimi.

Muzeul Național al Cinematografiei – Mole Antonelliana

Dacă vedeți imagini din Torino, Mole nu are cum să lipsească. Cu cei 167 de metri înălțime și arhitectura spectaculoasă (inițial trebuia să fie o sinagogă), clădirea este un simbol al orașului. Ea găzduiește un Muzeu al Cinematografiei și puteți să vizitați expoziția, să vă inserați în cadre din Războiul Stelelor sau alte filme celebre. Cu un copil sub 3 ani s-ar putea ca asta să nu fie neapărat o activitate foarte captivantă și atunci vă puteți îndrepta spre cealaltă atracție: liftul panoramic care urcă prin cupolă și vă lasă în vârful clădirii să admirați orașul și munții Alpi. Biletul combinat pentru cele două atracții costă 14 euro/adult, iar doar pentru lift 7 euro/adult. Copiii peste 6 ani plătesc un bilet redus de 8 sau 5 euro. Clădirea e în zona centrală, ușor accesibilă. Nu mergeți în ziua de marți că e închis, iar în zilele de sărbătoare legală verificați în prealabil programul. Fiți pregătiți și spuneți-le și copiilor că e posibil să fie coadă pentru urcat cu liftul.

Mole Torino
În vârful Mole Antonelliana

Muzeul Automobilului

Dacă sunteți admiratori ai mașinilor italiene sau copiii știu pe de rost replicile din ”Mașini” nu veți da greș cu acest Muzeu. Noi am fost când Alexandru avea 2 ani și jumătate și nu s-a plictisit deloc, ba chiar nu voia să se lase dus. Au o colecție impresionantă de mașini, prezentări ale evoluțiilor tehnologice și diferite expoziții temporare. Costul unui bilet e 12 euro/adult și 8 euro pentru copii peste 6 ani. Se ajunge relativ ușor cu metroul până acolo, stația Lingotto și apoi încă puțin pe jos (10 minute maxim).

Catedrala Superga și trenul Sassi – Superga

Dacă veniți cu avionul până la Torino, veți vedea înainte de aterizare Catedrala situată pe un deal, cunoscută mai ales după tragedia aviatică din 1949 în care au murit 31 de jucători și oficiali ai echipei de fotbal AC Torino. Zidurile bisericii de care s-a lovit avionul sunt încă vizibile, nereconstruite. Superga însă poate fi o atracție foarte interesantă pentru copii, fără încărcătura emoțională negativă, dacă urcați până sus cu trenulețul. Biletele costă 6 euro, dus-întors, în zilele lucrătoare și 9 euro în weekend și în zilele de sărbătoare. Verificați înainte programul. Noi anul acesta am mers fără să ne informăm, am așteptat aproape o oră până la următorul trenuleț, iar sus am stat doar 5 minute pentru că nu aveam ce face încă o oră până la ultima plecare, fiind deja întuneric. Recomand mers mai degrabă vara, când chiar poți să vezi tot orașul de sus.

Tranvia_Sassi_Superga_Torino
În trenuleț spre Superga

Venaria Reale

Chiar dacă e în afara orașului, se ajunge mult prea ușor ca să nu faceți o vizită la una din reședințele regale ale familiei Savoia. Dacă aveți mașină închiriată de pe autostrada de centură aveți ieșire spre Venaria și indicatoare până la palat. Dacă vă bazați pe transportul public există un autobuz Venaria Express și trenuri regionale. Chiar dacă am fost de nenumărate ori acolo, nu am vizitat și interiorul castelului pentru că grădinile sunt fascinante, iar pentru copii va fi o încântare să se joace prin iarbă, labirinturi, să se stropească la fântâni sau să se urce în turn. Turul grădinilor se poate face și cu un trenuleț.

Parcurile din Torino

Noi am descoperit nenumărate parcuri, grădini și locuri de joacă prin oraș. Cel mai mare cred că e Parcul Valentino, unde găsiți și Castelul Valentino și Borgo medievale, o replică a castelelor medievale construit pentru expoziția internațională din 1884. Parcul e destul de aproape de gara și stația de metrou Porta Nuova, doar mergeți pe bulevardul Vittorio Emanuel până la râu.

E destul de aglomerat Parcul acesta așa că noi preferăm să mergem în altele mai puțin cunoscute. Cel mai mult ne place un mic părculeț construit în jurul Porta Palatina, cele mai bine păstrate ruine din perioada romană din nordul Italiei. Acolo ne ascundem după ziduri, prin șanțuri sau stăm la umbră pe bănci.

Parc Arheologic Porta Palatina

Un alt parc, oarecum ascuns, sunt Giardini Reale, în apropiere de Mole. E destul de mare și de obicei sunt copii care joacă fotbal pe acolo.

Mai sunt Giardini Sambuy lângă gara Porta Nuova, dar din păcate nu foarte bine îngrijite.

Locuri de joacă am găsit prin mai multe zone, deci sunt șanse în funcție de unde vă cazați să aveți în apropiere unul. Nu vă așteptați să fie foarte mari, de obicei au un tobogan, un leagăn, un balansoar.

Piețele din Torino

Sunt nenumărate piețe pietonale în Torino, unele foarte populare și aglomerate, unele ascunse printre străduțe. Cele mai cunoscute sunt:

  • Piazza Castello, unde se pot vedea Palazzo Reale și Palazzo Madama, două clădiri din perioada dinastiei de Savoia, acum muzee,
  • Piața San Carlo cu foarte multe cafenele și cu arcade sub care te poți adăposti de soare. Nu uitați să căutați sub arcade în pavaj simbolul taurului. Se spune că după ce ai călcat pe taur cu siguranță ai să revii la Torino, probabil așa se explică la noi. Tot aici sunt două fântâni, simbolizând cele două râuri care traversează orașul: Po și Dora.
  • Piața Vittorio Veneto, cu vedere spre râul Po, catedrala Gran Madre și Mânăstirea Capuccinilor și la fel cu multe cafenele și restaurante

Nouă ne mai plac piața Carlo Alberto, unde iarna e târg de Crăciun și patinoar, piața Statuto de unde se pornește spre via Garibaldi pentru cumpărături, piazza Solferino cu niște fântâni spectaculoase și piața Carignano, cu palatul omonim care găzduiește Muzeul Risorgimento (mișcarea de unificare a Italiei în secolul XIX).

Piazza Castello

Cumpărături la Torino

Probabil cu un copil nu o să vă stea gândul la cumpărături, dar măcar un pic de window shopping puteți face sau măcar să admirați clădirile și arcadele care definesc străzile centrale din Torino. Via Roma e cea mai cunoscută și face legătura între Piața Castello, Piața San Carlo și Porta Nuova. Aici găsiți majoritatea brandurilor de larg consum (Zara, H&M etc), dar și branduri de lux (Hermes, Louis Vuitton, Ferragamo etc). Între Piața Castello și Piața San Carlo strada e pietonală integral și deseori sunt diverși performeri.

Via Po merge de la Piața Castello până la Piața Vittorio Veneto și veți găsi magazine mai puțin cunoscute și multe baruri.

Via Garibaldi merge de la Piața Castello până aproape de Piața Statuto, dar eu vă recomand să vă rătăciți un pic și pe străduțele de lângă, mai ales dacă vreți o pizza al taglio foarte bună. Nu ratați pe niciuna din aceste străzi magazinele de pantofi, găsiți pentru toate buzunarele, iar copiii pot savura un gelato între timp.

În zilele ploioase puteți lua metroul până la stația Lingotto și să mergeți la mallul 8 Gallery, care pe lângă magazine, are și mai multe locuri de joacă.

Gările

Noi suntem pasionați de trenuri, așa că ajungem în gări chiar și fără a pleca spre o nouă destinație. Cele două gări mari din Torino sunt amândouă spectaculoase: Porta Nuova e o clădire din secolul XIX recent renovată și modernizată, pe când Porta Susa e acum o clădire integral nouă, cu trenurile în subteran. În ambele veți găsi trenurile de mare viteză, Freccia.

 

Mai sunt multe alte locuri de văzut în Torino cu siguranță, mai ales la capitolul muzee: Muzeul Egiptului, cu cea mai mare colecție de artefacte din acea perioadă, Muzeul Muntelui, Palazzo Madama. Pentru pasionații de fotbal avem stadionul delle Alpi, iar pentru gurmanzi sunt foarte multe tururi dedicate.

O excursie de câteva zile sunt sigură că v-ar deschide ochii spre un oraș fascinant, iar copiilor le vor rămâne amintiri frumoase. Dacă vreți să vă organizați vizita vă recomand și siteul oficial, unde găsiți mai multe informații despre obiective și tarife. Nu uitați să încercați gelato și ciocolata gianduia.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s