Răbdarea – soluția mea minune pentru evitarea tantrumurilor

Pentru cei care m-au cunoscut și în perioada dinainte de copil, marea schimbare pe care a adus-o adaptarea la ”motherhood” (urăsc termenul de mămicie) a fost răbdarea pe care am căpătat-o, mai mult sau mai puțin natural. Eram definită de o stare de agitație și nerăbdare cvasi-permanentă, ca de altfel majoritatea celor din generație cu mine. Cumva însă, după naștere, am învățat brusc tainele răbdării. Nu știu cât a fost activarea unui instinct natural și cât rodul lecturilor de parenting, dar am ajuns la concluzia că răbdarea face minuni pe toate planurile, și al fericirii copilului și al sănătății mele mentale.

Poate și din acest motiv, mă pot lăuda cu un copil la care crizele de furie, mult temutele tantrumuri, au fost o raritate. Însă și cele care au fost mi le amintesc cu precizie și la luni distanță (sper să nu fie așa și peste ani). Nu pot să uit de exemplu când venisem la mall după ceva jucărie și am avut un spectacol total că vrea să coboare pe scările rulante care urcau. Atunci cred că s-au epuizat și rezervele mele și ale tatălui de răbdare, așa că am avut o criză de aproape o oră până am reușit să ne calmăm cu toții. Asta e de fapt problema cea mai mare la tantrumuri: ele pot fi episoade de scurtă durată, dar pentru că factorul lor declanșator este adeseori lipsit de sens pentru noi adulții intrăm într-un cerc vicios în care și noi ne enervăm, ridicăm tonul, plecăm supărați astfel încât criza copilului se agravează. Când începe un tantrum e greu să mai ții sub control situația și de aceea eu fac tot posibilul să le evit.

În primul rând am învățat să îmi dozez așteptările și să nu mă panichez: da, nu vrea să se îmbrace cu bluza x și va alege după alte 10 prezentări de variante, da, vom întârzia, da, a stricat puzzleul la care ne chinuisem o oră și acum vrea să îl facem la loc. Mi se mai strâmbă și mie zen-ul bineînțeles, dar ce bine că suntem doi părinți și când cedează unul are cine să îl înlocuiască. Parteneriatul mamă-tată e cheia pentru rezolvarea cam tuturor provocărilor creșterii copiilor.

Cei de la Creative Energy Corner s-au gândit că și tații au nevoie de îndrumare pentru a face față crizelor de furie ale copiilor, așa că reiau seria evenimentelor Modern Dad’s Challenges cu această temă. Ioana Agachi, Psihoterapeut, managing partner Eu, părinte ghemotoc și Mirela Horumba, psihologul părinților, cu certificare internațională în metoda Feuerstein Instrumental Enrichment și psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul  Psihologilor din România vor vorbi despre Crizele de furie și traumele copiilor: cum le gestionăm? pe 28 februarie, la 18:30, la Hotel Internațional din București. Participarea este gratuită, dar trebuie să vă înregistrați înainte pe site-ul evenimentului http://events.moderndads.ro/#inregistrare/. Evenimentul este susținut de Lidl Romania, Lupilu, Boiron Romania, PureShapes.

Mă bucur să fiu partener media al evenimentelor Modern Dad’s Challenges, alături de: Sfatulparintilor.ro, Andreicismaru.ro, Tatistacasa.net, Educabil.ro, Artistu.ro, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, Gogib.ro, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, Solonaria.ro, Pricopie.com, Johanassburg.ro, Teavasilescu.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.ro, Ralucaloteanu.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro,

Sper să reușesc să fac un live-feed de la discuții pentru a vedea dacă teoria mea ”cu răbdarea treci marea” este confirmată și de specialiști și bineînțeles pentru a afla cum putem să trecem cu bine și repede, înainte să ne pierdem răbdarea, peste crizele de furie ale copiilor.

 

2 gânduri despre „Răbdarea – soluția mea minune pentru evitarea tantrumurilor

Adăugă-le pe ale tale

  1. La mine nu a venit asa usor rabdarea dupa nasterea copiilor mei, tin minte seri in care ma munceam in sinea mea cum as putea face sa fie mai bine in relatia cu ei. Intr-un final am invatat, greu si incet, dar mi-a iesit.

    1. Cred ca in cazul meu stimulul cel mai puternic a fost sa nu repet greselile mamei mele, iar lipsa ei de rabdare si atentie cu mine m-au marcat si nasterea a fost factorul declansator. Munci cu mine mai am insa si eu, mai ales pe partea de perfectionism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑